Анкета

Фајнанс тинк: 69 отсто од Македонците не можат да си дозволат годишен одмор

Само една третина од населението успева да ги задоволи сите потреби или да заштеди дел од својот доход, покажува истражувањето на Институтот за економски анализи Фајнанс тинк (Finance think).

Онлајн анкетата спроведена лани на 1.133 испитаници покажува поразителни податоци за сиромаштијата во Македонија.

Според анкетата 69 отсто од граѓаните не можат да си дозволат да одат на одмор или патување еднаш годишно; 91 отсто не можат да си дозволат козметички третман или масажа еднаш месечно; 78 отсто не можат да си дозволат да купат ново парче облека или обувки еднаш месечно; 4 отсто не можат да си дозволат ништо; 76 отсто не можат да возат автомобил секој ден; 68 отсто не можат да си дозволат театар или кино еднаш месечно, а 59 отсто не можат да си дозволат да јадат во ресторан еднаш месечно.

Истражувањето покажа дека само една третина од населението успева да ги задоволи сите потреби или да заштеди дел од својот доход, дека 42,1 отсто успеваат да ги задоволат само потребите за храна и сметки, а 28 отсто не успеваат ниту тоа.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе