ЕСМ реши да им допушти на училиштата до 20 декември да се пријават за евтина струја

Неодамна министерот за економија Крешник Бектеши со разочарување изјави дека речиси половина од училиштата и дел од општинските претпријатија не се пријавиле за добивање на субвенционирана цена и рече дека за жал „не знаат да пополнат обични формулари за што на располагање имаа две недели“. Денеска од ЕСМ соопштија дека училиштата и овие претпријатија тоа сепак ќе можат да го сторат до 20 декември.

Субјектите од категориите училишта и водостпански и комунални претпријатија  кои не поднеле документи или поднеле некомплетни документи, можат да се пријават со комплетна документација до 20 декември годинава и да бидат снабдувани преку „ЕСМ продажба" од 1 јануари идната година, соопшти АД ЕСМ.

Од ЕСМ потсетуваат дека одд вкупно регистрираните 474 јавни основни и средни училишта во државата, за снабдување со субвенционирана електрична енергија преку „ЕСМ продажба" се пријавиле 309 училишта со вкупно 869 броила и тие од 1 декември веќе се снабдуваат со струја по цена од 95 евра за мегават час.

Од вкупно 70 регистрирани водостопански и комунални претпријатија кои работат со пумпни или пречистителни станици, се пријавиле 51 субјект со вкупно 738 броила и се снабдувани со струја по цена од 95 евра за мегават час.

Во следните денови, како што информираат, ќе бидат објавени и субјектите од прехранбената индустрија со шифри на дејноста опфатени во одлуката од Владата, кои веќе се снабдуваат преку „ЕСМ продажба".

„И за прехранбената индустрија важат истите правила за пријавување со цел снабдување од 1 јануари идната година“, прецизираат од ЕСМ.

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе