По почетокот на грејната сезона

ЕСМ до утре ќе чека понуди за испорака на гас

Електростопанство на Македонија (ЕСМ) денеска испрати допис до „Макпетрол", и до уште две други фирми кои покажаа интерес да обезбедат гас за неговите потреби, во кој побара до утре да достават понуда за гас за периодот ноември-април, информираат од компанијата.

„Понудата која треба да ја достават се однесува на количини, цена, услови на плаќање и обезбедување преку банкарски гаранции", соопшти ЕСМ.

За периодот ноември-април, како што велат во соопштението, ЕСМ има потреба од 225 милиони нормални кубни метри природен гас, со кои ќе се покрие максимално работење во наведениот период, на топланите Исток и Запад, Когел и на ТЕ ТО, доколку и оваа електрана биде интергрирана во електро-енергетскиот систем на ЕСМ, односно биде потпишан договор за деловно-техничка соработка со неа.

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе