Елези: Над 14,5 милиони денари државата врати кај фирмите врз основа на поврат на ДДВ

Над 14,5 милиони денари од почетокот на годината заклучно со јули државата врати кај фирмите врз основа на поврат на ДДВ.

Заменик-министерката за финансии Ширет Елези изјави дека во стопанството се вратени 1,8 милијарда денари повеќе во однос на претходната година.

„Во текот на овој период до фирмите имаме повратено над 14,5 милијарди денари, што во споредба со претходната година е 1,8 милијарда денари повеќе или 30 милиони евра имаме повеќе вратено кај бизнис-секторот во однос на претходната година“, рече Елези.

Според неа, тоа е уште еден аргумент дека имаме зголемување на даночните приходи, дека ликвидноста на буџетот е во најдобар ред и со тоа навремено се сервисираат сите обврски од Буџетот на расходната страна и кон бизнис-секторот.

Лани се вратени 12,5 милијарди денари. 

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе

Нема пазар доколку нема информации. Дајте ги информациите за пазарот на грозје.

повеќе