Еден од багерите во „Суводол“ не ископува јаглен за РЕК, краткотрајно, велат од ЕСМ

Багерот 630/2 кој врши ископ на јаглен на најдолната точка во рудникот ПЈС Суводол во РЕК Битола од попладнево е во краткотраен прекин заради обилните врнежи од дожд што го зафатија рудникот, соопшти АД ЕСМ.

Багерот 630/2 е на најниската точка во ПЈС Суводол, бидејќи ги ископува последните количини јаглен во тој дел од рудникот, по што ќе биде преместен на друга локација согласно планот за работа. Водата од собирникот што се наоѓа во непосредна близина на багерот, направен специјално за вакви ситуации, се исцрпува со пумпи и багерската единица за неколку денови ќе биде повторно во функција.

„Потенцираме дека багерската единица 630/2 е една од четирите багерски единици кои во моментов работат во ПЈС Суводол на ископ на јаглен. Останатите три единици работат без проблем и ги обезбедуваат потребните количини на јаглен за производство на електрична енергија. Исто така, на депонијата за јаглен во РЕК Битола има сосема доволни количини јаглен за непречено производство на струја“, наведува АД ЕСМ.

Компанијата ќе продолжи да информира тековно за сите состојби со оглед дека земјава, како што нагласува, се наоѓа во енергетска криза и вниманието на целата македонска јавност е свртено кон производствените капацитети на АД ЕСМ. 

 

Сведоци сме деновиве на сензационална приказна за некаков американски тим кој, внимавајте, агресивно ќе ловел корупција во Македонија.

повеќе

Најавите на американската администрација за бескомпромисна  борба против овие корумпирани,  неспособни  и криминални структури на сите нивоа на државата за македонските граѓани се единствено светло во тунелот.

повеќе

Концептот на даночната реформа, кој го претставивме минатата недела на заедничка прес конференција со премиерот е дел од поголем процес за креирање на оптимален даночен систем кој ќе биде праведен и ќе го поддржи економскиот раст.

повеќе