Домашна платежна картичка ќе се издава до утре, може да се искористат до 15 август

Утре истекува рокот за издавање на домашната платежна картичка во банките, а граѓаните ќе можат да ги искористат најдоцна до 15 август.

Домашна платежна картичка добија над 324 илјади граѓани, во четири категории. Првата група доби домашна платежна картичка во вредност од 9.000 денари, каде што спаѓаат лица со низок доход, приматели на социјална помош и активни баратели на работа, кои во минатата година немале поголеми приходи од 180 илјади денари, или годинава од јануари до април не повеќе од 60 илјади денари според податоците на УЈП. Во оваа група се опфатени над 114 илјади граѓани.

Во втората група се околу 117 илјади лица кои добиваат по 3.000 денари, односно граѓани кои се во работен однос, но чии примања во првите четири месеци не надминуваат 60 илјади денари. Оваа категорија дополнително доби и ваучер за туризам, кој веќе почна да се користи.

Во третата група се младите од 16 до 29 години кои се дел од државното образование и кои добија финансиска поддршка по 3.000 денари, а четвртата група ја сочинуваат здравствените работници со поддршка од 40 отсто од последната нето-плата. 

Картичките ги издаваат девет банки, а тоа го почнаа од почетокот на јуни. Некои од нив ги испраќаа до домашна адреса, а дел ги информираа граѓаните кога им е изготвена картичката за во одреден ден во одредена локација да отидат и да ја подигнат, со цел да не се создава метеж во експозитурите и да се заштити здравјето на граѓаите и на вработените.

Заклучно со 8 јули издадени се и предадени над 187 илјади домашни платежни картички, а граѓаните активно ги користат и направиле 700.000 трансакции и потрошиле 11 милиони евра за домашни производи и услуги. Најмногу се користат во супермаркетите, каде што се реализирани 90 отсто од трансакциите од овие платежни картички. Баките продолжуваат со издавањето, а се обработуваат и поднесените приговори на граѓаните кои сметаат дека ги исполниле условите, а не се нашле на листата за домашна платежна картичка.

Целиот проект е проценет на 28 милиони евра и средствата се префрлени кај банките што ги издаваат.  Целта е во краток период да се вшприца поголема количина средства во економијата со купување домашни производи и услуги, а со цел поддршка во кризата предизвикана од коронавирусот.

Во либералните демократии веќе со години се продлабочува политичката поларизација, се намалува довербата во владеењето на правото и, институционално гледано, состојбата општо се распаѓа.

повеќе

Како по ѓаволите успеаја политичарите да го претворат токму Гоце Делчев во повод за поделби и омраза?

повеќе

Независна Македонија не може да се пофали со успешно менаџирање на етничките прашања, а првите „грешки“ се прават во првите денови од независноста.

повеќе