Конференција во Романија

Дали сме подготвени за 5Г?

Конференција на тема „Оформување доверлив интернет за сите" – SEED 5G се одржа во Букурешт Романија, организирана од Југоисточен европски дијалог за управување со интернет. На конференцијата учествуваше Благој Христов, претседател на Здружението на информатичко-комуникациските технологии при Стопанската комора на Македонија како претставник на комората.

Во своето излагање Христов посочи дека 5G технологијата е технолошка еволуција која подржана од сите учесници во процесот - државата, бизнис секторот и научната фела ќе доведе до технолошка револуција.

Лансирањето на 5G технологијата и нејзината комерцијализација е силно поврзано со дигитилизацијата адаптирање на постојни услуги и бизнис решенија, но и иновирање на нови продукти и услуги.  Со дигитализацијата се дава нова „додадена“ вредност, особено предзвик за нашата земја со  трудоинтензивни и ниско репродукциони индустрии, како мерка за забрзан економски раст.

Дигиталната траснформација, како што акцентира претседателот на Здружението на ИКТ при Комората Христов, креира економски раст, така што со 10% од растот на индексот на дигитализаиција влијае врз 0,63% раст на БДП на Западен Балкан. Ова се податоци добиени од студијата - Учеството на Дигиталната трансформација на Западен Балкан - справување со предизвиците на политичката стабилност и економскиот просперитет.

Сепак за да се реализира инвестирање во нови технологии вклучително и 5G (за да се постигне економска оправданост, економија на обем, реален поврат на инвестициите), неопходна е поддршка од државата и стимулации во намалување на пара-фискалните оптоварувања на операторите како поддршка за инвестиција во 5G технологија и „супер брзи“ мрежи, надминување на „дигиталниот јаз“, предизвик за заедничко градење на мрежи и користење на капацитетите на “utility” компаниите за струја, водовод, гас и сл.).

Кина му дава на регионот нова надеж додека сонот за ЕУ се распаѓа, вели Политико.

повеќе

Северна Македонија стана кандидат 9 години пред Албанија и нема ништо лошо побрзо и да оди напред.

повеќе

Сега, додека балканскиве политичари ќе шетаат низ духовноста како волови во свила - каде им се врвните интелектуалци што би внеле елеганција во совладување на споровите?

повеќе