Чадот од цигари и никотинот не секогаш одат заедно

Познат е фактот дека пушењето цигари е штетно и може да предизвика болести поврзани со пушењето. Но, не секој разбира зошто е тоа така.

Кога пушачот пали цигара, почнува високотемпературна реакција позната како горење или согорување. При согорувањето на тутунот настанува сложена смеса која се нарекува чад, што пушачот ја вовлекува и воедно истиот чад се шири во околината.

Чадот од цигарите, покрај неговиот карактеристичен силен мирис и вкус, содржи никотин што постои природно во листовите од тутун, но и бројни штетни елементи кои се создаваат токму при горењето, како јаглероден моноксид, катран, ацеталдехид, формалдехид, 1,3 бутадиен и многу други. Меѓутоа, истиот тој процес на согорување при кој се ослободува аромата на тутун и никотинот кој ја задоволува потребата за цигари кај пушачите и воедно е причината за зависност, произведува и над 6.000 соединенија, од кои околу 100 се идентификувани како причини или потенцијални причини за болестите поврзани со пушење, како што се ракот на белите дробови, кардиоваскуларни заболувања и емфизем.

Со оглед на тоа што согорувањето на тутунот создава толку штетни хемикалии, научниците пронајдоа и други, помалку штетни начини за испорака на никотин за актуелните пушачи. Во текот на долгогодишните истражување и развој, компанијата Филип Морис Интернешнал разви нова класа производи кои не се потпираат на принципот на согорување и за кои е докажано дека се многу подобар избор од продолжување со пушењето.

Бидејќи ниту еден од овие производи не го согорува тутунот, тие не достигнуваат високи температури над 600 степени целзиусови. Наместо тоа, откриени се неколку начини за производство на аеросол што содржи никотин, кој потрошувачот може да го вдише, но кој има значително пониско ниво штетни хемикалии од цигарите. Ова овозможува возрасните пушачи да ја задоволат потребата за никотин, со слично сензорно искуство како пушењето цигари, но без вдишување на чад кој се јавува кај класичните цигари, кој е докажано штетен и за пушачите и за оние кои се во нивна непосредна близина. Со новите производи кои не испуштаат чад туку аеросол, веќе нема зачадени простории, ниту силна непријатна миризба токму поради самиот недостаток на процесот на согорување и неговиот производ, чадот.

Кога телото е изложено на никотин, индивидуата доживува стимул. Ова делумно е предизвикано од ефектот што никотинот го има на надбубрежните жлезди, што резултира со ослободување на адреналин. Овој наплив на адреналин го стимулира телото. Индиректно, никотинот предизвикува ослободување на допамин во областите за задоволство и мотивација на мозокот. Конзумирањето предизвикува чувство на задоволство што всушност ја предизвикува зависноста од истиот. Се разбира, ова не значи дека пушењето е добро и дека луѓето треба да пушат. Научниците се согласни дека никотинот е високо зависна супстанца и во никој случај не е без ризик, но дефинитивно не е примарна причина за болести поврзани со пушењето и не е канцероген. Најдобар избор за сите пушачи е целосно да се откажат од употреба на тутун и никотин.

IQOS е иновативно решение во начинот на конзумирање на тутун, развиено врз база на научни докази и е помалку штетна алтернатива на цигарите, што го загрева наместо да го согорува тутунот, која може да игра важна улога во намалување на преваленцата на докажано најштетниот начин за внесување на никотин, пушењето цигари. Досега повеќе од 14 милиони возрасни пушачи ширум светот веќе се откажаа од цигарите и преминаа на новиот производ.

Комерцијален текст

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе

Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу европските држави според бројот на граѓани што примија втора доза на милион жители. 

 

повеќе