Бугарија сака да стане регионален центар за употреба на гасот

На средбите во Брисел бугарската делегација предводена од вицепремиерот и министер за финансии Асен Василев и министерот за енергетика Александар Николов ја разјаснија состојбата по прекинот на испораката на гас од „Газпром", јави дописникот на МИА од Софија.

Василев на брифингот за медиумите во Брисел рече дека Бугарија добила силна поддршка од Европската комисија да биде домаќин на регионален координативен центар кој ќе управува со заедничката употреба на гасната и електричната инфраструктура во Југоисточна Европа и регионот како целина.

Според Василев, властите во земјата имаат план за испораки на Бугарија, а тој се спроведува со ЛНГ гас кој доаѓа од терминалот во Ривитуса, од каде се добиваат дополнителни количества од Грција.

Бугарската делегација побара ова да биде одлука не само за неа, туку и за регионот. Сега, според Василев, Бугарија ќе ја координира инфраструктурата за трансфер на 20 милијарди кубни метри за регионот и Европа. Овој координативен центар ќе ги добие најдобрите предлози за заедничка набавка.

Василев рече дека Бугарија нема да отвори сметка во руски рубљи, како што инсистираше Москва, за гасот да може да го плати Русија.

Вицепремиерот Василев и министерот за енергетика Николов најавија дека Бугарија ќе го тужи „Газпром" за еднострано раскинување на договорот за испорака на руски гас за Бугарија.

Василев тврди дека Бугарија нема да има проблем следната зима, бидејќи може да испорача не само три милијарди кубни метри гас, туку и уште 17-20 милијарди кубни метри гас за регионот на Југоисточна Европа, затоа што ќе биде домаќин на овој центар, кој ќе ги координира сите овие испораки во него.
 
Асен Василев и Александар Николов беа примени од потпретседателот на Европската комисија, Франс Тимерманс. 

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. 

повеќе

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе