Бермуди и Бахами меѓу водечките инвеститори во Македонија

Според податоците на Народната банка директнитe инвестиции во 12-те месеци од минатата година изнесуваат 624 милиони евра, од кои 311 милиони се во четвртиот квартал.

Интересен е податокот дека и оваа година како и претходните во водечките инвеститори се јавуваат егзотичните острови, кои важат за даночни раеви Бермуди и Бахами.

Според земјата на потекло, најголем инвеститор лани била Велика Британија со 113 милиони евра, потоа следуваат Германија 38 милиони, по 36 милиони се Турција и Бермуди, 31 милион се од Луксембург и Бахами, Грција 26 милиони, 17 милиони се странските инвестиции од Италија, 13 милиони од Романија...

Според дејноста најголемиот дел од инвестициите 212 милиони евра биле во производство. Претходната година, односно 2017 година, вкупните директни инвестиции изнесувале 181 милион евра.

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе