Бермуди и Бахами меѓу водечките инвеститори во Македонија

Според податоците на Народната банка директнитe инвестиции во 12-те месеци од минатата година изнесуваат 624 милиони евра, од кои 311 милиони се во четвртиот квартал.

Интересен е податокот дека и оваа година како и претходните во водечките инвеститори се јавуваат егзотичните острови, кои важат за даночни раеви Бермуди и Бахами.

Според земјата на потекло, најголем инвеститор лани била Велика Британија со 113 милиони евра, потоа следуваат Германија 38 милиони, по 36 милиони се Турција и Бермуди, 31 милион се од Луксембург и Бахами, Грција 26 милиони, 17 милиони се странските инвестиции од Италија, 13 милиони од Романија...

Според дејноста најголемиот дел од инвестициите 212 милиони евра биле во производство. Претходната година, односно 2017 година, вкупните директни инвестиции изнесувале 181 милион евра.

Од една страна, Уставот му доделува бројни функции, а од друга страна, скржаво ги определува средствата за нивно остварување на практичен план.

повеќе

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе