РКЕ

Бензините и дизелот поскапуваат за 1,5 денари

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија одлучи да ги зголеми малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 2,22% во однос на одлуката од пред три дена.

Еуросупер БС-95, еуросупер БС-98 и еуродизел (Д-Е V) се зголемуваат за 1,50 ден/лит и од полноќ ќе чинат - 83,50 ден/лит, 85,50 ден/лит и 87,50 ден/лит.

Малопродажната цена на екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), се зголемува за 3 ден/лит, на мазутот М-1 НС се зголемува за 1,140 ден/кг -  84 ден/лит и 57,347 ден/кг.

Од полноќ максималните цени на  нафтените деривати ќе изнесуваат:

 Моторен бензин - еуросупер БС -  95        -           83,50 (денари/литар)

- Моторен бензин - еуросупер БС – 98         -         85,50 (денари/литар)

- Дизел гориво - еуродизел БС (Д-Е V)         -         87,50 (денари/литар)

- Масло за горење - екстра лесно 1 (ЕЛ-1)      -     84 (денари/литар)

- Мазут М-1 НС            -             57,347 (денари/килограм)

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување кај бензините во просек за 1,788% или за 19,150 $/тон,  кај  дизелот зголемување во просек за 2,412% или за 28,700 $/тон, кај екстра лесното масло зголемување во просек за 2,184 % или за 24,450 $/тон, и кај мазутот зголемување во просек за околу 2,268% или за 16,200 $/тон.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период, во просек изнесува 56,0533 ден/$ и е за околу 0,133 % повисок од курсот на доларот (55,9790 ден/$) по кој беа формирани цените со претходната пресметка, соопшти РКЕ.

  

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе