Според анализите на Министерството за економија

Бектеши не верува дека нѝ претстои ценовен шок

Точно е дека има извесно покачување на цените на одредени производи, но според секојдневните анализи што ги правиме, нема податоци кои би укажале дека нѝ претстои ценовен шок, изјави министерот за економија Крешник Бектеши

„Секојдневно правиме анализи и во моментов немаме податоци дека може да се случи ценовен шок. Како што направивме пред една година ќе направиме пак во делот на преземање на соодветни мерки согласно Законот за трговија и согласно надлежностите што ги има Министерството за економија ако дојде до тоа“, рече Бектеши.

Тој вели дека во тој момент кога ќе предвидат можен ценовен шок, јавноста ќе биде известена.

„Точно е дека има одредени зголемувања на цените за одредени производи. Ако зборуваме за основните производи можеби сме единствената Влада во регионот која во време на пандемија презела такви мерки во делот на замрзнување на цените и во дел на одредување на маржа и за домашното производство, но и за сите производи кои се увезуваат“, рече Бектеши како одговор на новинарско прашање.

Согласно механизмите што ги имаме како Министерство за економија и Влада, рече тој, мора да се повикаме на Законот за трговија за да се замрзнат цените.

Бектеши вели дека во делот на домашното производство може директно преку субвенции на одредени производи или производители да се влијае во делот на цената.

„Секако дека ќе интервенираме во делот на замрзнување на цените кај производите кои се увезуваат во нашата држава како што направивме пред една година. Значи, можеме да ги намалиме маржите согласно фактурите кои се доставуваат при увоз. Во делот на трговијата на големо и мало можеме да ги намалиме маржите и за маркетите и за малите и за големите. Тоа веќе сме го направиле и сме речиси единствената држава во време на пандемија која ги донесе овие мерки како справување со зголемувањето на цените“, изјави министерот за економија.

Економската криза е лоша во сите сфери на живеењето, но од неа можеме и да научиме по нешто.

повеќе

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе