Азески: Лабораторијата на ОКТА со 53 акредитирани методи по европски и американски стандарди

Тоа што го видовме во ОКТА говори за сериозноста на бизнисот. Квалитетот, прецизноста и сигурноста ја стават компанијата на врвот на бизнисот со нафта и нафтени деривати, не само во Северна Македонија, туку и во регионот, изјави Бранко Азески, претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија по работната посета на лабораторијата за нафта и нафтени деривати на OKTA.

Во досегашниот период на работење на лабораторијата инвестирани се повеќе од 10 милиони евра во опрема, инструменти, резервни делови, хемикалии, одржување, акредитација и сѐ друго што е потребно за постигнување одлични резултати во работењето.

ОКТА снабдува две третини од пазарот со нафтени деривати, а своите производи ги пласира и на околните пазари, а акредитираната лабораторија ја користат и Косово и Албанија, а повремено примероци се доставуваа и од Србија.

„Лабораторијата на ОКТА е единствена во државата која поседува мотори за испитување на арбитражни анализи - октански број кај бензинот, како и цетански број кај дизелот. Покрај секојдневните лабораториски анализи на нафтените деривати, лабораторијата е опремена да врши испитување на техничките води и третирани отпадни води, за интерна употреба“, вели Вук Радовиќ, главен извршен директор на ОКТА АД – Скопје.

Со постојано учество на меѓу-лабораториски тестирања за нафтени деривати, организирани од страна на акредитираниот Институт во Холандија, лабораторијата редовно ја потврдува својата професионална и прецизна работа. Лабораторијата на ОКТА остварува континуирана соработка и размена на искуства и знаење, со двете современо опремени и акредитирани лаборатории на Хеленик петролеум групацијата во Солун и Атина, посочува директорот Радовиќ.

Инаку, компаниите кои го поседуваат стандардот ISO 17025 гарантираат техничка способност и компетенции да обезбедат независност и реалност, прецизни и точни податоци за лабораториски анализи. Овој стандард го поседуваат и двете приватни лаборатории за нафта и нафтени деривати во Македонија. Минатата недела тоа го потврдивме при посетата на Макпетрол. Вчера, на лице место, во лабораторијата на ОКТА. 40 години традиција, прва акредитирана лабораторија во државата, која секоја година, подлежи на проверка од страна на стручни лица од Институт за акредитација, а на секои 4 години се врши ре-акредитација.

Лабораторијата располага со 53 акредитирани методи по европски и американски стандарди, со флексибилен опсег, за анализа на нафтени деривати како: течен нафтен гас, безоловен бензин, еуро дизел, мазут, екстра лесно гориво, како и млазно гориво.

Во лабораторија се изведуваат анализи на примероци за потребите на ОКТА, како и на примероци кои пристигнуваат од надворешни клиенти и државни институции, под одредена шифра, а извештаите се издаваат под лабораториски број кој ја содржи единствената шифра од примерокот.

Инаку ОКТА и Макпетрол прераснуваат во лидери за испитување на млазно гориво, бидејќи се ангажирани на аеродромите во Црна Гора (Подгорица и Тиват), на аеродромот во Приштина и во Тирана, и повремено во Србија, соопшти Стопанската комора.

Сѐ поочигледно е дека наместо Заев да направи чистка и да замети, граѓаните ќе го изметат него и СДСМ.

повеќе

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе