Американска компанија ќе отвора фабрика за рециклирање пластика во Македонија

Американската Компанијата „TEXAN & Envipco“ којашто 10 години работи во Грција со најсовремена технологија за рециклирање одлучила во Македонија да отвори фабрика за рециклирање на пластика.

Претседателот на Владата Зоран Заев, заедно со заменик-претседателот задолжен за економски прашања Фатмир Битиќи, со претседателот на грчко-американската комора АмЧам, Николаос Бакацелос и со претставници на компании членки на комората било кажано дека компаниите изразиле интерес за заеднички вложувања и за инвестиции во енергетиката, обновливите извори како и во циркуларна економија во насока на спроведување на Зелената агенда, како и во агросекторот.
Заев, како што соопшти владината прес-служба, истакнал дека СМакедонија посветено работи на унапредување на економската регионална соработка, за што говорат и податоците за солидната трговска размена со земјите од регионот, како и заедничките проекти во полето на енергетиката. Тој и Битиќи ги поканиле компаниите да дојдат да ги искористат можностите за инвестирање, како и за заеднички вложувања со националните компании.
„На состанокот се дискутираше и за придобивките од влезот на Северна Македонија во НАТО што за инвеститорите е јасен и позитивен сигнал, бидејќи ја зголемува предвидливоста и сигурноста на деловниот амбиент за нови инвестициски вложувања“, се наведува во соопштението.
Заев говорел и за позитивните исчекори што Северна Македонија ги прави за придвижување на интеграциските процеси на земјата како уште еден силен импулс за отворање на економските перспективи, а еден од начините за остварување на таа цел е токму зголемувањето на регионалната соработка.

Претседателот на грчката АмЧам, Бакацелос, пак, искажал отворена благодарност што Северна Македонија е отворена за инвестиции и водење бизнис.

На три месеци пред избори, Владата носи закони и уредби со катастрофални последици по граѓаните, што е просто неверојатно.

повеќе

ДУИ, која по конфликтот го вееше албанското црвено - црно знаме, потоа синото, на следните избори ќе го вее зеленото.

повеќе

Што правите министерке, кога ќе посетите еден приватен или државен иниверзитет за да видите што навистина се случува.

повеќе