Реакција

Aџибадем Систина нема да нуди хемофилтрација, неодобрен и непроверен третман за ковид-19

Во последниот период се презентирани случаи во јавноста за успех во лекувањето на пациенти со ковид-19 со примена на хемофилтрација во друга приватна болница кои предизвикаа реакции, прашања и оправдан интерес за реалната ефикасност на овој експериментален третман кај пациентите болни од ковид-19.

Во однос на ова прашање, од името на групацијата „Аџибадем“, од целиот стручен тим на „Аџибадем Систина“, сите реномирани, докажани специјалисти во своите области и како болница која секогаш обезбедува врвна грижа и беспрекорен третман за своите пациенти имаме одговорност транспарентно да се обратиме до јавноста.

Досега, во светски рамки не постои препорачан концепт на лекување на пациентите со ковид-19 кој го вклучува методот на хемофилтрација. По темелни истражувања на оваа тема не наидовме на ниту едно експертско, стручно мислење или доказ дека лекувањето со хемофилтрација е препорачан или ефикасен метод за општа употреба, а уште помалку дека истиот е медицински докажан и оправдан.

Побаравме и стручно мислење од моментално најрелевантната институција и стручниот тим на Клиниката за инфективни болести и добивме одговор дека нашите сознанија кореспондираат со мислењето на стручниот тим на инфектолози – се работи за третман кој нема никаква научна подлога во лекувањето на ковид-19.

Во името на целиот медицински тим од „Аџибадем Систина“ се обративме и до Министерството за здравство со прашање - дали овој вид на експериментален третман е одобрен од Министерството за здравство при лекување на пациентите од ковид-19, но оттаму не добивме никаков одговор.

Во „Аџибадем Систина“, пациентите кои се примени за друга интервенција, а кај кои е дијагностициран ковид-19  се третираат според сите протоколи и препораки на Светската здравствена организација за нега на пациенти инфицирани од овој вирус.

Бидејќи не постои ниту еден оправдан доказ за користење и ефикасност на оваа метода, која активно веќе се користи во друга приватна болница и се наплатува 12.000 евра, ние како високо профилирана здравствена установа која секогаш нуди највисок квалитет при третман на пациентите одлучуваме да не понудиме неодобрен и непроверен начин на лекување за нашите пациенти.

Доколку овој вид на третман е докажан лек за пациентите со ковид-19, веруваме дека светот немаше да се соочува со десетици илјади жртви секојднeвно.

Клиничката болница „Аџибадем Систина“ поседува врвна опрема за хемофилтрација, филтри од најдобриот светски производител „Fresenius“ и високообучен, експертски тим кој е подготвен активно да се вклучи во овој процес и да го направи достапен за широка маса пациенти, но единствено доколку овој третман претходно добие медицинска потврда и оправданост и истиот биде препорачан од релевантни институции како соодветен и ефикасен метод за лекување на пациенти со ковид-19, соопшти „Аџибадем Систина“.

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе