Од 1 декември во трговијата

15 денари од среда ќе чини биоразградлива кеса

Во среда стапува во сила еколошката мерка според која ќе биде дозволена продажба само на биоразградливи кеси за кои ќе се наплатува надомест од 15 денари за специјален фонд за животна средина.

Одлуката за забрана за употреба на пластични кеси беше донесена минатиот месец. Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини тогаш изјави дека целта е да се намали употребата на пластиката.

„Од фондот на при што ќе се создаде од овие 15 денари за секое купување на пластична кеса ќе се инвестира во животната средина, но и ќе се инвестира во совеста на граѓаните како да менаџираме со отпадот во нашата држава. Идејата е тој што загадува, тој и да плати“, рече Нуредини.

Од 1 декември ќе биде забранета пластика за еднократна употреба во угостителските објекти во заштитените зони како што се Пелистер, Маврово, Шар Планина, Галичица и други.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе