Од 1 декември во трговијата

15 денари од среда ќе чини биоразградлива кеса

Во среда стапува во сила еколошката мерка според која ќе биде дозволена продажба само на биоразградливи кеси за кои ќе се наплатува надомест од 15 денари за специјален фонд за животна средина.

Одлуката за забрана за употреба на пластични кеси беше донесена минатиот месец. Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини тогаш изјави дека целта е да се намали употребата на пластиката.

„Од фондот на при што ќе се создаде од овие 15 денари за секое купување на пластична кеса ќе се инвестира во животната средина, но и ќе се инвестира во совеста на граѓаните како да менаџираме со отпадот во нашата држава. Идејата е тој што загадува, тој и да плати“, рече Нуредини.

Од 1 декември ќе биде забранета пластика за еднократна употреба во угостителските објекти во заштитените зони како што се Пелистер, Маврово, Шар Планина, Галичица и други.

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе