Економија

Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) информира дека доколку прогнозата за средната надворешна температура за следниот ден е помала или еднаква на 12 степени целзиусови, грејната сезона може да започне и порано, односно на 1 октомври.

25 Септември 2021 - 11:02

Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ е изведена исклучително тешка операција при која е изваден тумор од 62-годишна пациентка голем околу 18 сантиметри. Туморот се наоѓал на специфично место во абдоменот, на тежок простор за ослободување, а она што дополнително ја отежнувало интервенцијата е што навлегувал и во големата долна шуплива вена.

25 Септември 2021 - 10:49

За основните месечни потреби на едно семејство му се неопходни 34.342 денари, а доколку во семејството има барем еден ученик, тогаш трошоците се зголемуваат за околу осум илјади денари, пресмета Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ).

25 Септември 2021 - 10:07

По информациите за продажба на дел од имотот на „Топлификација” на компанијата Адора инженеринг за 19,3 милиони евра, се огласи и „Топлификација” со објаснување за финансиската состојба. Проценетата вредност на „Топлификација“ АД во стечајната постапка, без побарувањата од ТЕ ТО, врз основа на пресудата на Врховниот суд, е над 30 милиони евра. Вкупната вредност на „Топлификација“, како проценета вредност на имотот и побарувањата кон ТЕ ТО, е над 63 милиони евра. Вкупните долгови се околу 20 милиони евра, а во оваа вредност е вкалкулиран долг кон „Комерцијална банка“ од над 17 милиони евра, велат од компанијата.

25 Септември 2021 - 08:39

Десет амбулантни возила целосно опремени со медицинска опрема и апаратура ќе добијат здравствените домови во земјава. Целта на донацијата е снабдување на болничките капацитети и подобрување на квалитетот на услугите, особено сега за време на пандемијата кога потребите на населението за итна медицинска помош се значително поголеми. Претставникот на компанијата „Еколог“, Сеид Јусуфи, вели дека иницијативата е идеја на Љазим Дестани.

25 Септември 2021 - 07:23

Меѓународната агенција Бизнис елит (Business Elite Awards), на свеченост во Истанбул, Турција, му го додели значајното „40 андер 40“ признание за бизнис лидер под 40 години на Филип Димитровски, извршен директор на финансиското друштво Тиго фајнанс.

24 Септември 2021 - 11:32

Ги учиме децата да бидат воспитани и културни, да ги почитуваат и поздравуваат повозрасните, да бидат добри ученици и да ја чуваат животната средина. Ги учиме децата странски јазици, компјутери, математика, итн. Знаењето е богатство и секое знаење е добредојдено. Но , се  поставува прашањето,  дали доволно ги учиме децата за тоа како да се однесуваат во сообраќајот, како безбедно да ја поминат улицата, како да ги препознаат ризикот и опасностите во сообраќајот? Секое незнаење има своја цена, незнаењето во сообраќајот чини загубени човечки животи.

24 Септември 2021 - 10:31

Градот и мразот се најизразени ризици во земјоделското осигурување. Во првите шест месеци годинава над 70 отсто од вредноста на сите исплатени штети во земјоделството и сточарството се поради последници од овие природни непогоди. Затоа што земјоделците ги препознаваат градот и мразот како најголеми опасности најмногу вложуваат во осигурување од овие ризиците. За првите шест месеци вредноста на купени полиси кои осигуруваат од град и мраз достигна 5 милиони евра или 26 отсто повеќе од истиот период лани.

24 Септември 2021 - 10:17

Турската високотехнолошката компанија „Текнопанел“ ќе инвестира 16 милиони евра во изградба на нов производствен капацитет во ТИРЗ 1 Скопје. Инвестицијата беше презентирана на вчерашната средба на делегација на компанијата предводена од сопственикот Орхан Кахвеџи, со премиерот Зоран Заев и директорот на ТИРЗ, Јован Деспотовски.

24 Септември 2021 - 10:12

А1 Македонија информира дека проектот Смарт езеро Младост е целосно имплементиран со што  Општина Велес ја почнува својата трансформација во модерен и паметен град по примерот на развиените европски градови и го подобрува квалитетот на живот на граѓаните во Велес и посетителите на езерото Младост.

23 Септември 2021 - 19:25

„Медот во Македонија повеќе се консумира како лек, а не како храна. Трошиме помалку од еден килограм по глава на жител, за разлика од Словенија која троши девет или Јапонија која троши 16 килограми по глава на жител. Да го смениме односот и да го прифатиме медот како значаен производ во исхраната. Да се едуцираме повеќе и да научиме како се препознава вистински, квалитетен мед, а државата да го заштити со закон“, тоа е пораката од годинашната 17. манифестација Денови на македонскиот мед што беше отворена денеска, а ќе трае до 26 септември.

23 Септември 2021 - 15:26

Адора инженеринг по пат на јавна лицитација, за 9,3 милиони евра ги купи Топланите Исток и Запад и најголемиот дел од останатиот имот на Топлификација АД, која е во стечај, соопштија од компанијата. 

23 Септември 2021 - 15:16

Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) отпочна со постапки за одземање на лиценци на двајца снабдувачи на електрична енергија, друштвото за производство, трговија и услуги Мист енерџи ДООЕЛ Скопје  и друштвото за трговија со електрична енергија У повер ДОО експорт-импорт Скопје, соопштија од Комисијата. 

23 Септември 2021 - 13:23

Mерките и политиките спроведени од страна на Народната банка, како и централните банки воопшто, ги дадоа посакуваните резултати во ублажувањето на ефектите од корона-кризата. И покрај пандемијата, кредитната активност во земјава и натаму расте, a непречениот пристап до капитал на меѓународните пазари овозможи зајакнување на девизните резерви и финансирање на антикризните мерки, оценува вицегувернерката на Народната банка, Ана Митреска.

23 Септември 2021 - 09:41

Oд 2024 година oпштините ќе добиват секоја година повеќе средства. Министерот за финансии Фатмир Бесими вчера најави предлог-измени на Законот за финансирање на општините со кои ќе се подобри нивниот фискален капацитет и ќе се зголемат приходите преку постепен раст на стапката на дотацијата од ДДВ и персоналниот данок на доход.

23 Септември 2021 - 08:51

Како и главниот лик во романот, Доне Совичанов, и Ташко Георгиевски никогаш не потклекна и не побара пусулче од Канцеларијата на нашиот јужен сосед во Скопје за да ја премине границата и да го посети своето родно село во Егејска Македонија.

повеќе

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе