Доделена наградата Жан Моне

Бојан Блажевски за новинарски текст, Томислав Георгиев за репортерска фотографија и Александар Ристовски за аматерска фотографија се добитниците на годинашната награда „Жан Моне“.

Делегацијата на Европската Унија во партнерство со Советот за

етика во медиумите вечерва ги додели наградите за најдобра новинарска сторија и најдобра репортерска фотографија, како и за најдобра аматерска фотографија.

Годинава сториите и репортерските фотографии беа на тема „Градење доверба во несигурни времиња”, а аматерските фотографии на темата „Нашата различност, наша сила”.

Наградите ги доделија евроамбасадорот Самуел Жбогар и почесниот претседател на жирито за наградата „Жан Моне“, Надежда Гаче, актуелен директор и главен и одговорен уредник на неделникот Нови Магазин, Србија. 

Наградата што годинава се доделува по 16. пат се состои од мали статуети за сите победници, ваучер за техничка опрема во вредност од 1.000 евра за победниците во категоријата најдобра новинарска сторија и најдобра професионална фотографија, како и ваучер во вредност од 500 евра за победникот во

категоријата најдобра аматерска фотографија.

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе