Потребен е развој на културно-забавниот живот во КПУ

ДНК пееја пред осуденичките во Идризово, порачаа дека е убаво да се видат насмевки и зад затворските решетки

Членовите на популарната македонска група ДНК пред неколку дена настапија во затворот во Идризово пред жените осуденички. Андреј и Панчо порачаа дека им е задоволство да видат насмеани лица и зад затворските решетки, и им посакаа на осуденичките да се видат на концерт кога тие ќе излезат на слобода.

„Убаво е чувството да се видат насмеани лица дури и зад затворските решетки. Сме имале многу настапи, но ова е некако поинаку. Не ви ги знаеме вашите казни, но стоиме пред вас и сме индивидуи исто какви што сте вие. Мораме да учиме од грешките и тие нека ни бидат и лекции за да бидеме подобри луѓе. Ако се договориме можеме да доаѓаме почесто, а може и да ви доаѓаме еднаш во месецот ако ви се допадна нашиот настап. Ние овде не сме да осудуваме, ни давате многу позитивна енергија и немој да мислите дека надвор е се сјајно. Овде сме овде час-два, вие сте на подолг рок. Немојте никогаш да губите надеж и верба, задржете ги убавите работи и бидете силни. Бидете семејство и така времето ќе ви минува многу побрзо. И дај боже еден ден наместо овде, да ни дојдете на концерт и надвор од затворот,“, порачаа членовите на ДНК.

Тие на импровизираната сцена пред осуденичките од женското одделение испеаја дел од своите најголеми хитови а истовремено им подарија и примероци од своето CD издание „The best of“.

Престојот во КПД Идризово го искористија и за краток разговор со осуденичките и за размена на мислења.

Настанот се одржа во организација на секторот за ресоцијализација на казнено-поправниот дом, и има за цел да ги поттикне осудените лица на просоцијално поведение по напуштањето на установата и за нивна полесна адаптација во социјалниот свет.

За таа цел во подготовката на настанот се приклучија и осуденичките кои моментално издржуваат затворска казна, а дел од нив за време на настанот и јавно презентираа своја затворска поезија.

Од затворска иправа им се заблагодарија на Панчо и Андреј за нивната смисла за општествена одговорност и на тоа што веднаш одговориле на поканата да настапат бесплатно и порачуваат дека може многу да се коментира за затворите но едно е јасно – во КПД Идризово одамна немало вака насмеани лица, и развојот на културно-забавниот живот во установите од овој тип е повеќе од потребен.

 

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе

Најголемата закана од оружје засновано на ВИ не доаѓа од поединечни земји. Заканата ќе дојде од недржавни актери.

повеќе