Превентивно останува мерката за отстрел на диви свињи

Димковски: Во земјава нема појава на африканска свинска чума

Не е регистрирана појава на болеста африканска чума кај дивите свињи во земјвава, информираат надлежните. 

Во нашата држава не е регистрирана појава на болеста африканска чума кај дивите свињи, но мерката за отстрел останува во важност како превентива, истакна министерот за земјоделство, Трајан Димковски при денешната посета на сточарска фарма во селото Соколарци, Кочанско.

„Имавме состанок со Агенцијата за храна и ветеринарство и со Ловечката федерација на кој се разгледуваа резултатите од она што беше воведено како мерка, за тоа до каде сме сега и како да продолжиме. Сè уште е на сила одлуката за отстрел на дивите свињи, односно нема ограничување. Според информациите од Агенцијата за храна, досега кај нив се пријавени 1.000 отстрелани свињи, кај сите примероци е направена анализа и сите се негативни, што значи дека нема појава на африканска свинска чума. Следиме што се случува во Бугарија, затоа нашите мерки се превентивни и го започнавме отстрелот многу порано. Сега очекуваме одговор од Ловечката федерација за да одлучиме дали и кога би престанала мерката и со какви последици би се соочиле. Во меѓувреме, продолжува и поддршката од Програмата за директни плаќања, по три илјади денари за предадени домашни свињи, а преку Агенцијата за храна и ветеринарство е предвидена и одредена поддршка за воведување биосигурносни мерки на самите фарми, затоа што заштитата е многу важна и ќе се обидеме да спречиме болеста, да не дојде кај нас“, истакна министерот Димковски.

Министерот Димковски додаде дека се разгледуваат ефектите и можностите за воведување на мерка за контрола или забрана на трговијата и транспортот на свињи во државата. Освен тоа, останува апелот до царинските служебници за поголема контрола на личниот багаж на патниците, за да се спречат можните причини за пренос на болеста кај нас.

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе