Албански парламент

Во Албанија се врати македонското име на Пустец

Албанскиот парламент денеска донесе одлука да го врати македонското име на општина Пустец. Оваа одлука е донесена со 120 гласа за, и без ниту еден глас против.

Васил Стерјовски и Едмонд Темелко од партијата Македонска алијанса

Минатата недела Законодавната комисија на албанскиот парламент го изгласа предлог законот за враќање на македонското име на општина Пустец (Ликенас).

Ликенас беше со сила наметнато име на општината Пустец во Албанија уште во 1973 година, кога се сменети и имињата на повеќе македонски села.

Сега на ред е враќањето на имињата на повеќе македонските имиња и на осумте села кои гравитираат кон оваа општина.

Македонците од Мала Преспа во Албанија петицијата за враќање на името Пустец на нивната општина му ја предадоа на пратеникот од регионот Корча, Едмонд Спаху, уште во 2008 година. Советот на општина Пустец неколкупати досега носел одлуки за враќање на македонските топоними на селата, но тие не биле одобрувани од страна на префектурата Корча, во чијшто состав е општина Пустец.

Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО.

повеќе

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе