Австралија

Трето полувреме по вчерашните протести, во Мелбурн расистички графити по објектите на македонската заедница (ФОТО)

Македонската заедница во Мелбурн е шокирана од расистичките графити испишани по објектите на македонските клубови и црква, јавуваат австралиските медиуми.„Смрт на сите" беше испишано на подот пред македонскиот фудбалски клуб.

Тензиите помеѓу грчката и македонската заедница особено се заострија по вчерашните масовни протести на Македонците во Сиднеј, Мелбурн, Перт и Бризбејн.

Претходно по улиците на Мелбурн протестираше грчката заедница која бараше промена на името на Република Македонија. Македонците од Австралија се против каква било промена на името Република Македонија.

Членовите на фудбалскиот клуб „Слога“ се шокирани од антимакедонски расистички графити испишани на зградата на нивниот клуб.

Графити се испишани и на оградата на Македонската православна црква Св. Никола во Престон, Викторија.

Питер Јасонидес, национален координатор на Пан-македонската федерација на Австралија, кој ја претставува грчката заедница од македонскиот регион во северна Грција, остро ги осуди акциите.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе