РЕАКЦИЈА ОД ПИРИН

Стојков: Македонија 25 години ништо не направи за Македонците во Бугарија, зошто сега, со договорот, би било поинаку

За разлика од оние кои тврдат дека со договорот за добрососедство со Бугарија се затвораат многу прашања, јас го велам спротивното - со овој договор се отвораат серија нови проблеми, вели во изјавата за МКД.мк Стојко Стојков, претседател на партијата на Македонците во Бугарија ОМО Илинден - Пирин.

Со договорот за добрососедство Бугарија доби додатни механизми за оценка и за забавување на патот на Македонија кон ЕУ. Комисиите предвидени да се формираат со овој договор ќе ја влошат ситуацијата, затоа што тие комисии сега ќе креираат нови услови за македонското членство во ЕУ. Очекувано беше дека Република Македонија ќе се согласи дека се откажува од нас, Македонците во Бугарија. Таа во последниве 25 години никогаш и не се грижела за нас и покрај уставните обврски. Ако се грижеше за нас до сега ќе ни дадеше барем македонски пасоши, државјанства, и денес немаше да имаме вакви проблеми. Но, верувајте, за нас беше полесно да добиеме американски пасош, отколку македонски. А во меѓувреме Бугарија безусловно делеше бугарски пасоши на македонски државјани. Тоа е разликата од држава која работи, и држава која не работи“, изјави Стојков, претседателот на ОМО Илинден - Пирин, партијата која ги штити правата на Македонците во Бугарија и е член на Европската слободна алијанса.

Стојков најави заедничка реакција на договорот од повеќе организации на македонската дијаспора во Австралија и Канада и на македонски организации од Албанија.

Пораката на амбасадорот Бејли среде Скопје, јас не ја сфатив како шлаканица врз ДИК и нивните неодговорни членови (за наша несреќа едногласни во мислите и менталната матрица)!

повеќе

Дипломатијата е уметност невозможното да го направите возможно (Ш.-М. Талеиран).

повеќе

Односите меѓу Грција и Македонија се на клучна точка, вели Катимерини и со ѕвездички дообјаснува дека употребата на терминот „Македонија“ е на авторот и дека не го одразува ставот на весникот. Сепак се чини ова е првпат грчкиот весник да нè напише со уставното име.

повеќе