ОМД го осудува чинот на палењето на национални симболи и фотографии на политичари

Обединетата македонска дијаспора и движењето „#НиеСмеМакедонија" се оградуваат од одговорноста на чинители кои своеволно отстапија од демократските вредности и етика со палењето на национални симболи и слики од политички субјекти за време на протестите организирани на 3 и 4 март во повеќе светски метрополи.

ОМД, како една од организациите на непартиското глобално движење “#НиеСмеМакедонија” кое на 3ти и 4ти Март обедини повеќе од 100 илјади Македонци, како во дијаспората така и во матичната земја Македонија, го осудува чинот на палење на национални симболи и слики од политички субјекти, без разлика на мотивите и намерите на чинителите.

ОМД, како и другите организации предводници на движењето „#НиеСмеМакедонија”, повеќекратно повикаа на мирен и демократски протест со цел зачувување на уставното име, јазик и идентитет. ОМД повикува на одговорност за лицата кои стојат зад срамниот чин, и воедно најстрого го осудува самоволието со кое го загрозија јавниот ред, мир и демократско уредување.

Да можеме Благуна да ја прашаме за нашите јадови околу текстот од Нивици, би ја зачудиле.

повеќе

Плукајќи врз музикантите, незнаејќи одработувате за други интереси поведени од разбирливата емотивна нетрпеливост која ја прават криминалците од двете страни.

повеќе

Каков и да биде резултатот од предвидениот референдум за името во септември или во октомври, тој не дава гаранција за обезбедување двотретинско мнозинство во Собранието за промена на Уставот.

повеќе