ТИРАНА

МД „Илинден“: Бугарија со продавање пасоши вештачки создава Бугари во Албанија

Категорично ги отфрламе тврдењата на бугарските претставници во Eвропскиот парламент дека во Албанија има Бугари. Тоа е груб фалисфикат на историјата и вистината, реагира македонското друштво „Илинден" со седиште во Тирана, во име на сите Македонци во Албанија.

Пустец, Албанија

„Илинден“ го осуди барањето на бугарските европратеници Андреј Ковачев и Ангел Џамбаски во ЕП за признавање на бугарско малцинство во Република Албанија.

„Во регионите Голо Брдо, Преспа и Гора, како и на цела територија на Република Албанија ниту имало, ниту има Бугари, така било, така и ќе остане“, пишува во реакцијата на „Илинден“. Друштвото ги осудува активностите на бугарската држава, во обидите за фалсификат на историјата.

„Бугарија продавајќи бугарски пасоши на Македонците во Албанија, кои се приндени на тоа поради екстремната сиромаштија и безизлезната ситуација во која се наоѓаат, се обидува вештачки да создава Бугари во Албанија, а свесни се дека ги нема. Бараме од албанската и од македонската влада, да го осудат овој чин на бугарските претставници во ЕП и да побараат Македонците од Албанија да не бидат злоупотребувани за стопирање на патот на Албанија кон интеграциските процеси кон ЕУ“, соопшти „Илинден“.

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе