За протестите в недела

Македонската заедница во Австралија бара отстранување на навредливиот грчки билборд во Мелбурн

Од Австралиската комисија за конкуренција и потрошувачи македонските здруженија бараат отстранување на навредливиот билборд поставен во Мелбурн на кој се повикува на закажаните демонстрации на 25 февруари и на кој пишува „Македонија е грчка".

Македонската заедница во Австралија и официјално се обрати до Австралиската комисија за конкуренција и протрошувачи во кое одговорните државни лица се потсетуваат на обврските според Законот за конкуренција и потрошувачи.

„Рекламите не треба да се лажни, погрешни и навредливи. Според овој закон потрошувачите исто така можат да преземат правни дејства против рекламите кои го кршат овој закон.

Рекламата што е поставена на улицата Свон, во квартот Ричмонд, предизвикува голема загриженост на Македонците и на македонската заедница која живее во Мелбурн, за кои се инсинуира дека се Грци.

Не само што оваа реклама е погрешна, лажна, таа е и и навредлива и може да поттикне етнички тензии на денот за кога е закажан протестот.

Бараме итно отстранување на овој оглас и формално извинување до македонската заедница“, бара во официјалното писмо до агенцијата Македонска заедница во Австралија.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе