ПРЕД ПОСЕТАТА НА САД

Македонската дијаспора од Детроит го вика Заев на гости

Премиерот Зоран Заев, пред неговата посета на Соединатите Американски Држави од 17 до 23 септември доби покана да ги посети македонските иселеници во најголемата македонска зедница во САД, во Детроит.

„Вашето присуство меѓу нас македонските иселеници, кои веќе со децинии живееме во сојузната држава Мичиген, ќе ни претставува вистинско задоволство. Исто така, ќе ни биде посебно задоволство да ги споделиме со Вас нашите успеси и нашите секојдневни духовни и материјални вложувања за опстанокот и напредокот на нашата македонска заедница во Мичиген. Ние сме сигурни дека и Вие ќе бидете воодушевени од нашиот голем и велепен македонски духовен храм Раѓање на Пресвета Богородица“, се вели во поканата.

Македонците од Детроит истовремено го потсетуваат премиерот дека македонската заедница од Мичиген и македонската дијаспора од САД, досега не дала какво било овластување и мандат на која било друга организација во Вашингтон да ги претставува и брани македонските интереси пред американската влада или пак да разговара со претставници од Репубилка Македонија во наше име. 

Меѓу најпосетените места во градот сѐ уште на прво место и меѓу главните мотиви поради кои доаѓаат туристите во Крушево е вечното почивалиште на Тоше Проески, спомен куќата изградена во чест на него, Манастирот Св. Преображение и многу други.

повеќе

„Москва се труди да протурка слика за себе како благонаклонет партнер и заштитник на сувереноста и на православното христијанство антитеза на Западот што 'цело време се меша таму кај што не му е местото'.

повеќе

Да можеме Благуна да ја прашаме за нашите јадови околу текстот од Нивици, би ја зачудиле.

повеќе