Солун

Грчката дијаспора во акција, зборот Македонија да не биде содржано во новото име

Искажаниот оптимизам за можно решение на проблемот со името од страна на македонските и грчките политичари, ја предизвика грчката дијаспора и грчките патриотски здруженија и организации кои се против каков било компромис што ќе го содржи зборот Македонија во новото име.

Овие организации почнаа да организираат демонстрации во Грција и надвор од неа, се организираат собираање на потписи, резолуции во кои се бара организирање на референдум за неприфаќање на какво било име со терминот Македонија. Веќе е почната и кампања под мотото - „Македонија значи Грција“.

„Грчката федерација на културни здруженија на Македонците“, заедно со грчките здруженија и организации од дијаспората се главните организатори на активностите, а како медиумски покровители се појавуваат околу 60 медиуми од северниот дел на земјата, јавува дописникот на МИА од Грција.

Веќе имаат изработено сајт, видео спот, резолуции испратени до претседателот, премиерот и Парламентот на Грција, но и најава за првиот собир. За вчера беше закажан првиот протест во грчкиот град Скидра (Вртикоп), додека, пак, за еден месец најавуваат голем собир во Солун.

За кампањата и активностите на грчките организации, освен 60-те медиумски покровители, кои во најголем број се локални портали и радија од северниот дел на Грција, јавија и грчките телевизии Стар и Скај.

Аналитичарот Тасос Хаѕивасилиу за телевизијата Скај вели дека овие активности не можат да ја имаат силата како пред 20 години.

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе