Пак спор

Грчката дијаспора ја копира кампањата на македонската дијаспора

На кампањата на Македонското меѓународно движење за човекови права од Канада, која ова здружение веќе подолго време ја води за одбрана на уставното име наа Македонија, грчката дијаспора одговори со класичен плагијат. Истиот дизајн, други бои, наместо лик машко дете, се користи лик на едно девојче. Пораките на кампањата на македонското здружение се „Нашето име е Македонија“, „Не дозволувајте да бидете измамени со термините меѓународна, билатерална и уставна", „Ако името на Македонија се смени за каква било употреба, тоа ќе се смени секаде и засекогаш“, „Дали сакате да бидете познати како „Новомакедонци", „Северомакедонци", „Скопјани", „Вардарци", или едноставно МАКЕДОНЦИ?“ Кај грчката дијаспора пораката е една - „Кој ви дава права да го користите моето име?“ Уште една тема за нов спор за авторство!  

Албанците сакаат да се поврзат со Илирите, Бугарите со Траките, а според нашите политичари и гласните негатори само ние немаме такво право, а за тоа има најмногу доказателства во македонскиот јазик, но и во фолклорот, носиите, архитектурата, музиката...

повеќе

Мухамед Али Џина ѝ приговараше на соседната земја зошто се нарекува себеси Индија, а не Хиндустан.

повеќе

Откочувањето на политичките кризи со помош на форматот на лидерските средби не е најдобриот начин, но засега е најуспешниот за излез од повремената политичка кратковидост.

повеќе