Торонто

Европската слободна алијанса се приклучи на повикот на ММДЧП за прекинување на антиимакедонските преговори за името

Македонското меѓународно движење за човекови права соопштува дека Европската слободна алијанса се приклучи на повикот да се стави крај на антимакедонските преговори за името и повика на поддршка за Македонија за остварување на најосновното право за самоопределување.

Европската слободна алијанса (ЕФА) е асоцијација на малцинските партии од целиот европски континент и е претставена во Европскиот парламент.

„ЕФА е единствената европска политичка партија која го брани правото на самоопределување, право засновано на меѓународното право. Правото да одлучувате за сопствената иднина истовремено значи и право да ја дефинирате и да ја именувате вашата земја. ЕФА ги поддржува демократските аспирации на Македонија како нација и како држава да си го избере своето име“, вели во изјавата Гинтер Даувен, директор на ЕФА.

ММДЧП од Торонто упатува повик до другите политички партии, до организациите за човекови права, до институциите како што се ОН, ЕУ и НАТО, како и индивидуалните држави да ги исполнат своите обврски според меѓународните конвенции за човекови права и да ги поддржат основните принципи на Македонија во остварувањето на човековото право на самоопределување.

„Од 1913 година, етничките Македонци биле предмет на етничко чистење од страна на грчката држава, одземање на нивната земја и државјанства, како и забрана на употреба на нивниот јазик во јавна и приватна комуникација. И покрај препораките на различни тела за човекови права, грчката влада сѐ уште одбива да ги признае македонскиот јазик и идентитет... ЕФА би сакала да ги потсети грчките државни и преговарачки медијатори дека самоопределувањето е меѓународно засновано право и дека тоа истовремено подразбира и право на избор на име на својата земја. Генерално, положбата на Македонците во Грција е неприфатлива и претставува кршење на меѓународното право“, се вели во соопштението на ЕФА.

„Бејоеремите" веќе многу долги години имале и имаат јазик којшто (Слушни! Слушни добро!) сите, освен нас, го нарекуваат „македонски".

повеќе

Добронамерниот дијалог – поточно способноста да се види светот преку очите на други луѓе, посебно оние со кои не се согласуваме – никогаш не бил поважен од сега.

повеќе

Владата не би смеела самостојно да одлучува за ставање под концесија на минералните суровини како што предвидува постојниот закон.

повеќе