Австралиската Лабуристичка партија бара Австралија да ја признае Македонија под уставното име

Австралиската Лабуристичка партија во западна Австралија донесе заклучок со кој бара од Австралија да ја признае Македонија под името Република Македонија, а не под референцата ФИРОМ. Според Лабуристичката партија ова треба да биде дел од  платформата на партијата во наредните три години.

На конференцијата на која партијата го усвои заклучокот беше забележано и дека  Македонците досега направиле многу за западна Австралија и нејзиниот развој.

Овој предлог беше покренат од Џесика Стојковски која е член на западно-австралискиот Парламент.

Македонскиот почесен конзул во Западна Австралија Зоран Ќосески ја поздрави оваа Резолуција и рече дека таа е вистински чекор кој води до социјална правда.

Eве ние ве сакаме, ве каниме да ни се придружите, ама за тоа ќе морате да се откажете од најсветото, од вашето „јас“ !?

повеќе

Доколку Нимиц нè разочара, Владата ќе биде исправена пред тешка дилема дали да стави помалку поволен предлог на референдум или да чека поповолен за да ги максимизира шансите референдумот да успее, но притоа и да ризикува губење на моментумот.

повеќе

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе