Во Њујорк

Адеми со претставници на ФДМ: како до поедноставно добивање лични документи за дијаспората

Актуелните политички процеси во државата и неодамнешната позитивна препорака за започнување на преговори со Европската Унија биле теми на средбата на претставници на Форумот за демократска Македонија со министерот задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми, што се одржа во просториите на македонската мисија при Обединетите Нации во Њујорк.

„Форумот за демократска Македонија ја поздравува позитивната препорака и смета дека Македонија, како земја-кандидат, направила позитивни чекори во изминатава година, но и дека треба засилено да продолжи да работи на натамошни демократски и општествени промени за целосно да се интегрира во евро-атланските организации. Успешноста на овие промени, пред се, ќе се демонстрира со тоа колку граѓаните на Република Македонија реално ќе почувствуваат дека живеат подобро“, истакнале од ФДМ.

Министерот Адеми во разговорите инфомирал за напредокот во изготвувањето на Националната стартегија за дијаспора каде ФДМ активно учествува во работната група.

Од страна на ФДМ го поздравиле инклузивниот процес на сеопфатно вклучување на сите релевантини чинители во дефинирањето и создавањето на стратегијата. Се разговарало и за одредени сегменти од Националната стратегија за дијаспора, кои на практичен начин би го олесниле животот на македонската дијаспора преку поедноставено добивање на лични документи, се наведува во соопштението на ФДМ.

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе

Како граѓани на независна и суверена Република Македонија веќе се навикнавме постојано да живееме во секојдневни тензии и стресови.

повеќе