Истражување на Институтот за јавно здравје

Деца користат марихуана, возрасните навлечени на седативи

Институтот за јавно здравје презентираше загрижувачки податоци за употребата на дроги во земјава. Два проценти од деца на возраст од 11, 12, 13 години користат марихуана, а нивниот број континуирано расте. Пет проценти од малолетниците на возраст од 15 и 16 години пробале марихуана. Триесет и два насто од граѓаните земале седативи еднаш годишно. Најчесто ги користеле за смирување, препишани од лекар, но и на своја рака.

Ова го покажуваат резултатите од најновото истражување спроведено на 5.005 испитаници на возраст од 15 до 64 години од различни демографски и социоекономски категории.

 Истражувањето е  направено со стручна и финансиска помош на  Европскиот мониторинг центар за дроги и зависности од дроги со седиште во Лисабон.

„Употребата на илегални дроги е околу два процента, но загрижува фактот што таа има тренд на пораст и е поврзана со возраста. Па така, на 15 и 16 години околу 5 проценти рекле дека пробале еднаш до двапати марихуана“, вели д-р Шабан Мемети, директор на Институтот за јавно здравје.

Марихуаната е најчесто користена дрога во земјава. Мажите користат повеќе психоактивни супстанци, а жените повеќе употребуваат седативи. Дрога најчесто земаат лица на возраст од 17 до 27 години, со исклучок на кокаинот, кој го користат лица над 30 години. Новите психоактивни супстанци се застапени кај еден процент од популацијата.

Истражувањата покажале дека 8, 9 проценти од населението на возраст од 15 до 64 години употребуваат  некој вид дрога, а 8, 2 проценти користат марихуана. Дури 16, 1 посто од младите на возраст од 15 до 34 години кажале дека користат некој тип дрога, а 15 проценти употребуваат марихуана.

Влијанието на психоактивните супстанци врз здравјето на луѓето е одамна докажано и документирано. Превенцијата, третманот, рековалесценцијата и социјалната реинтеграција се мерки и програми кои имаат голема улога во справување со проблемот на употреба на дроги и редукција на негативното влијание врз општеството. Како дополнување на медицинските аспекти на проблемот кои се резултат на директното влијание на психоактивните супстанци врз здравјето, други форми на штетности претставуваат ризик-фактор, не само за лицата кои користат психоактивни супстанци, туку и за луѓето со кои тие доаѓаат во контакт.

Во оваа смисла само да ги напоменеме последиците кои доаѓаат од предозираност, траума, самоубиство, ментални нарушувања и болести, инвалидитет и онеспособеност и прерана смрт“, велат во Институтот за јавно здравје.

 

Брисел не мора да има шпион во Кремљ за да дознае дека Москва ќе стори сè што може за да ја спречи Македонија да се приклучи во НАТО - не поради нејзиното стратегиско значење, туку поради симболичната вредност на потегот, вели политичкиот експерт Иван Крастев за Гардијан.

повеќе

Македонија не е единствената жртва на ваквото здодевно силеџиство на Грција. Грчката влада се расправа и со Албанија и со Турција, вели принцот Мајкл од Лихтенштајн.

повеќе

Нема законски пречки да се снима полициски службеник за време на вршење на должноста, иако полицијата се противи на тоа.

повеќе