ПОМОШ

Бугарски спасувачи помагаат во испумпување вода во настраданите подрачја во скопско

Бугарските спасувачи и пожарникари во моментов се во една од најпогодените населби на Скопје, објави агенцијата БГНЕС.

Николај Николов, директор на бугарската Дирекција за заштита на од пожари е во Скопје и изјавил дека од Софија се испратени два тима за пребарување и спасување, а од бугарската противпожарна служба уште два тима за испумпување вода.

„Првата задача за нашите луѓе е потрага и спасување на евентуално настрадани луѓе, а втората е испумпување вода“, изјавил Николов.

Тој најавил средба со кризниот штаб, на која се сумира што е исполнето во изминатото деноноќие и што претстои понатаму, додавајќи дека сите организации работат координирано. 

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе