Анима-Мунди: Казна затвор за струмичанецот што со стрела застрела куче

„Бараме итна реакција на институциите, подрачната полициска станица од Струмица да го гони кривично и казни со казна затвор монструмот кој со стрела застрела мирно бездомно куче. Ова куче трпи невидена болка, се бори за живот, а застрелано е во двор, во приватен имот. Луѓето го знаат сторителот, кој без страв се заканува и понатаму", соопштија денеска од здружението за заштита на животни Анима-Мунди.

Од здружението соопштија дека полицијата не реагирала никако по пријавата за бруталното дело, кажувајќи им дека не е надлежна за истото, иако го посочиле и сторителот. Тие побараа од институциите итно сторителот да добие казна затвор, а за насилство, мачење и убивање на животните да се добиваат најстроги казни.

„Во каква држава живееме ние доколку ваква екстремна суровост се игнорира или толерира, какви институции не штитат нас граѓаните и животните. Итно бараме да се стави на дневен ред нашата иницијатива за формирање наменска Полиција/служба за животните, која ќе работи само во доменот на превенција и санкција на насилството врз животните. Најстроги казни бараме затоа што насилството е насилство без разлика дали е жртвата животно или човек“, соопштија од Анима-Мунди.

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе

Вината за недобивањето на датум за преговори треба да ја барате во вас и вашите соработници и коалициски партнери.

повеќе