ПО СКАНДАЛОТ СО ИЗМАМЕНИТЕ СТУДЕНТИ

Агенцијата "Венера Кемаловски" доби забрана за работа од триесет дена

По скандалот во кој околу стотина студенти излегоа со тврдење дека се измамени за вработување во Германија, Државниот инспекторат за труд донесе решение за забрана на работата во работната просторија на Агенцијата за посредување при вработување во земјата и странство со наплата ,,Венера Кемаловски’’ во траење од триесет дена. Од министерството за Труд и социјална политика соопштуваат дека ќе поднесе барање за поведување прекршочна постапка.

Вонредните инспекциски надзори, велат од Министерството за труд и социјална политика  биле извршени на 5 јули  и на 14 јули по објавените информации дека група студенти биле измамени од страна на оваа агенција.

Околу стотина студенти пред неколку дена излегоа со тврдење дека биле измамени од агенцијата “Венера Кемаловски” која им ветила дека ќе ги вработи во бутик и во ресторан во Германија, но наместо вработување, велат, останале со празни џебови.

Студентите од агенцијата си ги бараат парите, околу 250 евра кои ги дале за аплицирање и документацијата која ја приложиле за работа во Германија, за која до сега требало да добијат дозвола и да заминат. Но, велат агенцијата ги извисила, а директорот Емран Кемаловски, иако ветил дека постојано ќе им биде достапен, не одговара на нивните повици и пораки.

 

 

 

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе

Жените имаат повеќе тешкотии од мажите да најдат значајна и добро платена работа, а процентот на жени во глобалната работна сила постојано заостанува зад процентот на мажите. 

повеќе