Македонија

Останато од Македонија

За развој на економијата неопходно е владение на правото и стабилна политичка ситуација. Ако потпишувањето на Договорот за добрососедство со Република Бугарија на 1 август 2017 година беше прв чекор за создавање стабилна политичка ситуација тогаш денешниот форум нека биде прв чекор за најавување економскиот раст во Македонија, порача вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев на отворањето на бизнис форумот на македонски и бугарски компании насловен „МК-БГ 2019" што денеска се одржува во Скопје на негова и на иницијатива на потпретседателот на Советот на министри на Бугарија, Томислав Дончев.

17 Јануари 2019 - 15:26

Предлог законот за измени и дополнувања на Законот за заштита на потрошувачите при договорите за потрошувачки кредит, кој се наоѓа во собраниска процедура, како што беше објаснето од Министерството за финансии, има за цел да изврши ограничување на надоместоците кои ги плаќаат граѓаните при одобрување и отплата на потрошувачки кредити.

17 Јануари 2019 - 14:28

Сите ние како носители на политики во Централна и Источна Европа треба да се фокусираме на елиминирање на структурните пречки за зголемување на потенцијалниот економски раст на долг рок и да го забрзаме процесот на реална конвергенција, истакна гувернерката на Народната банка на Република Македонија, Анита Ангеловска-Бежоска на панел-дискусија за монетарна политика што се одржа вчера во рамки на 24. Форум на Централна и Источна Европа организиран од „Еуромани".

17 Јануари 2019 - 14:08

Економската состојба на деловните субјекти во преработувачката индустрија според оценката на нивните раководителите во декември 2018 година е поповолна во однос на претходниот месец, како и во однос на декември 2017 година.

17 Јануари 2019 - 13:29

Прометот во индустријата во 11-те месеци од 2018 година бележи раст од 16,1 отсто во однос на тој период претходната година. Раст од 15,1 отсто забележан е и во ноември 2018 во однос на ноември 2017 година, додека во однос на октомври 2018 има намалување од 0,1 отсто, објави Државниот завод за статистика.

17 Јануари 2019 - 13:25

До 15 февруари е продолжен рокот за аплицирање за поврат на средствата за камати за реализирани инвестиции по ИПАРД Програмата со помош на кредити. Од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој информираат дека рокот е продолжен поради зголемениот интерес од страна на барателите кои во минатиот период, реализирале проекти од ИПАРД 1 и ИПАРД 2 Програмата со помош на кредит.

17 Јануари 2019 - 12:39

Одобрувањето на планот за реорганизација на ФЕНИ индустри од страна на судот во Велес, за ГСОЛ и Еуроникел значи ставање крај на несигурноста и проблемите во ФЕНИ и почеток на инвестиции и раст.

17 Јануари 2019 - 11:50

До Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) пристригнале вкупно 718 понуди за учество на јавниот повик за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до три хектари. Рокот за поднесување на понуди заврши минатата недела, а сега во тек е евалуација односно проверка на докумeнтацијата на понудите и во рок од 45 дена се очекува да се склучат договорите со оние земјоделци кои поднеле комплетна и уредна документација, соопшти МЗШВ. 

17 Јануари 2019 - 11:14

Омилената реченица на претходната власт, стана непишано правило на новата, која ветуваше и промени и живот, но какви? Промени и да има, се прашуваме колку се тие во корист на граѓанинот, поточно - на јавното добро пред личното, реагира преку соопштение О2 Иницијативата. Во областа на урбанизмот некои големи подобрувања и по 2 години нема, барем не толкави колку што беа ветувани. Зградите повторно никнуваат на атрактивни, примамливи локации, се продава државно земјиште по багателни цени и сè е согласно уредби, закони или покриено со немање ингеренции, можности итн. И тоа што до некаде има мораториум и стопирање на градежни активности е дело на граѓански активизам, но до кога?

17 Јануари 2019 - 10:34

Македонија е една од најатрактивните дестинации за инвестирање во Централна и Источна Европа и е на пат за побрза интеграција кон ЕУ, според американскиот фонд за управување со средства „Итон Ванс", пишува Блумберг.

17 Јануари 2019 - 10:18

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе