Култура

Останато од Култура

Вечерва во Музејот на македонската борба за самостојност е отворена изложбата „Спомен куќа на Тоше – чувар на спомените, животот и делото на најголемата македонска поп икона" на која се прикажани 15 форекси и 15 фотографии на платно заедно со два дела од облеката на Тоше, како и неговиот омилен музички инструмент, гитарата.

16 Ноември 2022 - 20:11

Шеесет и девет кандидати се пријавиле за нови членови на Друштвото на писателите на Македонија на конкурсот што заврши вчера.

16 Ноември 2022 - 14:48

Во галеријата на македонскиот Културно-информативен центар во Софија, синоќа беше отворена изложбата „Уметноста како трансформирана реалност", составена од графици на младите автори Берат Бекири, Астрит Реџепи и Улбер Даути, јави дописникот на МИА од Софија.

16 Ноември 2022 - 10:46

Музејот на македонската борба за самостојност информира дека утре ќе биде отворена изложба „Од семејно кон институционално културно наследство - семејство Шабан" на која низ богата колекција на предмети подарени од Џангул Шабан. ќе биде прикажана традиција долга над 200 години.

16 Ноември 2022 - 09:53

По повод смртта на македонскиот раскажувач, романописец, есеист, критичар и драмски автор и долгогодишен професор на Факултетот за драмски уметности во Скопје, Благоја Иванов, денеска на Академската сцена на ФДУ ќе се одржи комеморација.

16 Ноември 2022 - 08:06

Изложбата „Спомен куќата на Тоше – чувар на спомените, животот и делото на најголемата македонска поп икона" ќе биде поставена денеска во Музејот на македонската борба за самостојност. На изложбата ќе биде претставен животот и делото на Тоше почнувајќи од детството до последните постхумни награди и албуми.

16 Ноември 2022 - 07:46

Музејот на град Скопје, по повод одбележувањето на 60 години од поплавата во Скопје која се случи на 16 ноември 1962 година, ја подготви изложбата „Убавиот бунтовен Вардар" на авторката Зоја Богдановска, кустос во Музејот. Изложбата ќе биде отворена денеска во изложбениот простор во Музејот на Старата скопска чаршија. Во Кинотека пак, ќе биде прикажан документарниот филм „Стихија“ од 1962 година во режија на Бранко Гапо и Трајче Попов.

16 Ноември 2022 - 07:33

Со Договорот за соработка меѓу Албанија и Македонија за враќање на незаконски изнесените икони во земјата на потекло, што беше потпишан вчера, се враќаат 20 икони кои пред десетина години беа нелегално изнесени од земјата, апостапката ќе се финализира по ратификација на Договорот во двете држави. Се отвора процесот за враќање и на други икони од Албанија што беа идентификувани неодамна. 

15 Ноември 2022 - 15:17

Националната и универзитетска бибиотека „Св. Климент Охридски" – Скопје во соработка со Институтот за информациски науки – ИЗУМ од Марибор денеска организираше „Ден на COBISS" на кој беа разменети мислења и искуства од работењето на националниот библиотечно-информациски систем COBIS.МК, како и на плановите за неговиот иден развој.

15 Ноември 2022 - 14:03

Изложбата „Спомен куќата на Тоше - чувар на спомените, животот и делото на најголемата македонска поп икона“ ќе биде поставена на 16 ноември (среда) во 18 часот во Музејот на македонската борба за самостојност. На изложбата ќе биде претставен животот и делото на Тоше почнувајќи од детството до последните постхумни награди и албуми.

15 Ноември 2022 - 09:22

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе