В четврток

„Звукот на идната генерација“, концерт на Филхармонија

Филхармонијата, следејќи ја традицијата, и годинава ќе одржи концерт на кој како солисти ќе настапат талентирани студенти од државните факултети за музика во земјава, а кои се избрани по пат на аудиција.

На 6 јуни (четврток) со почеток во 20 часот, ќе се одржи симфонискиот концерт „Звукот на идната генерација“ под диригентство на маестро Борјан Цанев.

На програмата се дела од Меркаданте, Бојаџиев, Рахмањинов, Крусел и Брамс, а ќе настапат студентите: Јана Каевска - флејта (проф. м-р Страшо Темков), Стефан Илиев - труба (проф. м-р Васо Ристов), Иван Трајковски - пијано (проф. д-р Марија Ѓошевска), Ангел Селим - кларинет (проф. м-р Стојан Димов) и Ева Богоевска - виолина (проф.м-р Олег Кондратенко).

Во текот на месец јуни, Филхармонија ќе одржи уште два концерти во Градскиот парк, под заеднички наслов „Филхармонија на отворено“.

 

ЕУ треба принципиелно да реагира на отворениот национал-шовинизам на бугарскиот парламент, се вели во отвореното писмо на македонски академици и професори до европретставниците во Македонија.

повеќе

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе

На Македонија и Бугарија им треба дебата која ќе го унапреди историското разбирање без робување на идеологии, митологии и политики.

повеќе