Во Хрватска ќе се снима филм по сценарио што го пишува Румена Бужаровска

Хрватскиот аудиовизуелен центар (ХАВЦ) ја поддржа македонската авторка Румена Бужаровска да напише сценарио за долгометражен филм според расказот „Осми март“ од нејзината најнова збирка раскази „Не одам никаде“. Филмот ќе се снима во продукција на Телефилм, а ќе го режира хрватскиот режисер Бранко Шмит.

Расказот „Осми март“ е трагикомична приказна за средовечна професорка, алкохоличарка, која ќе се најде во необична ситуација во екот на студентските протести во Скопје во 2014 година, поради што ќе добие неочекувано признание што ќе ѝ го смени животот.

„Во нашата кинематографија многу ретко се тематизираат средовечните жени, нивните животи и судбини. Сметаме дека оваа приказна, која навидум е многу едноставна, има висок емотивен полнеж, и дека е приказна за една обична, но всушност трагична женска судбина може да е новост во нашата кинематографија“, пишува ХАВЦ во образложението за поддршката.

Инаку, „Не одам никаде“ (Или-Или, 2018) е четвртата збирка раскази на Румена Бужаровска. Хрватскиот превод на книгата ќе го објави загрепската издавачка куќа ВБЗ во мај.

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе