АРХЕОЛОГИЈА

Во Археолошкиот музеј на Македонија ќе се одржи предавање на Даниела Хеилман

По повод соработката склучена помеѓу НУ Археолошки музеј на Македонија и универзитетот „Лудвиг Максимилијанс“ од Минхен, а изразена преку вклучувањето на проектот „Археолошките истражувања на лок. Мали Дол, кај с. Тремник – Неготино“ во германскиот проект за железно време „Perspectives on Balkan Archaeology – The Early Iron Age: Methods and Approaches“, во просториите на Археолошкиот музеј на 29 мај, во 12 часот, ќе се одржи предавање од областа на раното железно време.

Под наслов „Reflecting upon Diversity: Iron Age Groups of the Lower Vardar Valley in the light of supra-regionals dynamics“ предавањето ќе го одржи Даниела Хеилман, која што е докторант на универзитетот „Лудвиг Максимилијанс“ од Минхен, во групата на проф. др. Карола Мецнер-Небелсик. Хеилман работи на докторска тема под наслов „Погребни обичаи во раното железно време помеѓу Гласинац, Дунав и Родопските планини (8-5 век пр. н.е.)“.

Eве ние ве сакаме, ве каниме да ни се придружите, ама за тоа ќе морате да се откажете од најсветото, од вашето „јас“ !?

повеќе

Доколку Нимиц нè разочара, Владата ќе биде исправена пред тешка дилема дали да стави помалку поволен предлог на референдум или да чека поповолен за да ги максимизира шансите референдумот да успее, но притоа и да ризикува губење на моментумот.

повеќе

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе