„Зојкиниот стан“ на Београдско драмско позориште вечер во МНТ

На големата сцена во Македонскиот народен театар вечер ќе гостува Београдско драмско позориште со претставата „Зојкиниот стан", по текст на Михаил Булгаков, а поставена во режија на Наташа Поплавска.

Претставата носи возбудлив спој на класика на драмската книжевност на 20-иот век со кореографски и музички партитури, како и со визуелни атракции.

„Режисерката Наташа Поплавска необично прецизно (и сурово) го прочитала делото на еден од најголемите критичари на соцреализмот“, потенцира белградската театарска критика за претставата „Зојкиниот стан“.

Во поставувањето на „Зојкиниот стан“ на сцената на Београдско драмско позориште учествуваше повеќечлена македонска екипа предводена од режисерката Наташа Поплавска. Композитор на музиката е Огнен Анастасовски, сцената и мултимедијалниот дизајн се дело на Емил Петро, костимограф е Роза Трајчевска, додека дизајнер на светлото е Милчо Александров.

Во претставата настапува голем дел од ансамблот на Београдско драмско позориште предводен од актерката Ана Софреновиќ како Зоја Денисовна Пелц, а во другите улоги на сцената во МНТ ќе ги видиме Андрија Кузмановиќ, Милан Чучиловиќ, Јадранка Селец, Милица Петровиќ, Саво Радовиќ, Милорад Дамјановиќ, Сандра Бугарски, Милица Милша, Анѓела Поповиќ, Милош Лазаров, Нада Мацанковиќ, Јелена Ракочевиќ, Кристина Јовановиќ, Саша Ѓурашевиќ, Арсеније Тубиќ/Ѓорѓе Креќа, Александар Стоименовски и Љубомир Ќустиќ. 

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе