„Златна петорка“ во Мумбај прогласен за најдобар странски филм

Ден потоа, филмот се прикажа и во Мумбај, на индискиот Јагран филм фестивал, кој е моментно најпосетениот филмски фестивал во Јужна Азија и се одржуваше во 16 градови во Индија.

На филсмкиот фестивал во Мумбај, во центарот на Боливуд, филмот на Горан Тренчовски „Златна петорка“ ја освои наградата за најдобар странски филм, а режисерот Тренчовски имаше обраќање со видеопорака.

 

Индискиот Јагран филм фестивал е моментно најпосетениот филмски фестивал во Јужна Азија и се одржуваше во 16 градови во Индија.
Филмот „Златна петорка" ја имаше и својата американска премиера на Интернационалниот филмски фестивал во Њу Џерси.

Во официјалната програма на 36-то издание на Интернационалниот филмски фестивал во Њу Џерси, во петокот се случи свечената американска премиера на долгометражниот игран филм „Златна петорка“ на Горан Тренчовски во продукција на Револушн од Скопје.

Филмот „Златна петорка“ наскоро ќе учествува и на фестивали во Варшава, Санкт Петербург, Брно, Софија и Нови Сад, а странски дистрибутери се заинтересирани за правата за прикажување во Америка, Европа и Азија.

Филмот досега е селектиран на над 20 фестивали, освои шест интернационални награди и е најгледан македонски филм изминатата сезона.

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе

Македонија сѐ повеќе заглавува во сиромаштија чија стапка изнесува скоро 22 отсто од вкупното население, речиси една третина од децата живеат во сиромаштија.

повеќе

Дали поновите, посјајните и посложените нешта автоматски значи дека се подобри? Всушност, најчесто вистината е спротивна на тоа.

повеќе