Реакција

Вработените во Театар комедија дадоа поддршка на разрешената директорка Нора Шаќири

По одлуката на Министерството за култура за разрешување на в.д. директорката на Театар комедија Нора Шаќири Марковиќ, со реакција се јавија вработените во театарот со поддршка за разрешената директорка. Тие бараат ако веќе Министерството за култура смета дека Нора Шаќири не несоодветен кадар за оваа позиција, тогаш да се распише конкурс, а во меѓувреме директор да биде драматургот Дарко Спасов.  

„Незадоволни и шокирани сме од одлуката на Министерството за култура за назначување на нов директор на Театар комедија. За нов в.д. директор се поставува човек кој беше дел од претходната управа која беше разрешена заради бројни неправилности во работењето. Можеби е крајно време инспекторатот за труд да го посети Театарот комедија. Кога театарот беше на колена, во долгови и без основни услови и нарушени меѓучовечки односи в.д. директорката Нора Шаќири успеа да реши голем дел од проблемите и да го врати театарот на вистнскиот пат. Дали некој со интенција пробува да го урне Театар комедија и да го врати во агонијата пред Нора Шаќири да го преземе раководењето? Ако Министерството смета дека Нора Шаќири не е соодветен кадар за оваа позиција, бараме распишување конкурс за избор на нов директор, а во меѓувреме в.д. директор да биде Дарко Спасов, драматург во Театар комедија, меѓународно етаблиран професионалец во кого целиот ансамбл има доверба. Овојпат треба да биде послушан гласот на ансамблот и на вработените во Театар комедија, во спротивно ќе ги искористоме сите правни механизми кои ни се на располагање“, се вели во јавното обраќање на ансамблот и на вработените во Театар комедија.

Министерството за култура за нова в.д. директорка ја назначи Магдалена Ризова Черних.

Во изјава за МКД.мк Нора Шаќири рече дека се работи за класичен реваншизам поради учеството на нејзиниот брат Бени Шаќири на изборите за градоначалник на Скопје.

 

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе