Три нови награди за играниот филм „Дедо и Внук“

Режисерот Илија Пиперкоски доби признание за извонреден придонес во светот на филмот.

Две признанија за извонреден придонес во светот на филмот (Outstanding contribution to the world of Cinema) доби режисерот Илија Пиперковски за неговиот најнов филм „Дедо и внук“ од фестивалот Четврта димензија независен филмски фестивал (4-th Dimension Independent Film Festival и на Тагоре меѓународниот филмски фестивал (TIFF -Tagore International Film Festival) во категоријата за најдобри наративни играни филмови.

Ваквите приказни го прават светот поубаво место за живеење, потенцираат од фестивалот.

Наградата доаѓа во време кога со премиерата на Меѓународниот филмски фестивал „Прифест“ 2020 во Приштина, и официјално почна светската промоција на првиот долгометражен филм на режисерот и сценарист Пиперкоски. По втор пат, наградата за најдобар директор на фотографија – кинематографер ја доби Патру Паунеску, токму за филмот „Дедо и внук“ на европските награди за кинематографија.

Главните улоги во филмот ги толкуваат Салаетин Билал, Дејан Лилиќ, Даниела Ивановска, Благој Веселинов, Горан Стојаноски и други.

Филмот ја раскажува приказната по смртта на еден млад пациент, во која младиот доктор Никола се обидува да направи ред во својот живот и оди на посета кај неговиот дедо. Последен пат бил кај него пред  10 години. Ова е филм за конфилкт на генерации, со контраст на морални вредности, моменти за втора шанса.

Зад продукцијата на филмот стои Пандора бокс (Pandora’s Box), продукција од Охрид во соработка со Дрим фектори (Dream Factory) од Скопје и Елиен филм (Alien Film) од Романија.

https://youtu.be/OXWgtjbeirI

Релевантните институции покажуваат неподготвеност да го спроведат долгоочекуваниот попис.

повеќе

Економската стратегија има за цел да се реализираат можностите на дигиталната трансформација, да се зајакне соработката во областа на климатските промени, енергетскиот сектор, човечкиот развој и безбедноста на храната.

повеќе

Во време кога турската лира е во историски пад, Турција мора да надмине бројни предизвици за целосно да закрепне од кризата.

повеќе