Три награди во Србија за македонската претстава „Самоубиство во самоодбрана“

Претставата „Самоубиство во самообрана“работена според истоимениот драмски текст на Марјан Анѓеловски, а во режија на Александар Јовановски и Марјан Анѓеловски, освои три награди на деветото издание на театарскиот фестивал „Лектириќи екс Ју", во организација на Народната библиотка „Раде Драинац". Фестивалот е поддржан од Министерството за култура на Република Србија и градот Прокупље.

За својот настап во салата на „Академско позориште СКЦ“ во Ниш, според одлуката на жири комисијата, во состав: Даниел Јовановиќ (претсдател), Љиљана Милосављевиќ (член) и Јелка Кузмановиќ – Цветковиќ (член), претставата „Самоубиство во самоодбрана“ освои 3-то место во конкуренцијата за најдобра претстава за млади, авторот Марјан Анѓеловски доби награда за најдобар оригинален драмски текст, а актерот Огнен Велевски доби награда за актерска бравура.

Сценографијата на претставата „Самоубиство во самоодбрана“  е дело на Ристе Мицевски. А улогите ги играат актери од ансамблот на алтернативен театар „Отпишани“ – Скопје, Петра Ивановска – во улога на Александра, Марјан Анѓеловски – во улога на Веселин, Јасмин Рамани – во улога на Горјан и Огнен Велевски – во улога на Ева.

Претставата е поддржана од Министерството за култура, како проект од национален интерес

од областа на драмската дејност за 2021 година.

Економската криза е лоша во сите сфери на живеењето, но од неа можеме и да научиме по нешто.

повеќе

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе