КИНО

Страствениот документарец „Нашето последно танго“ од 7 септември ќе се прикажува во домашните киносали

Кого публиката доаѓа да види кога станува збор за танци во двојка? Тоа е болното прашање кое го поставува „Нашето последно танго“, страствен, креативен документарец во режија на Герман Крал за танцовата двојка Марија Нивес и Хуан Карлос Копес, која го популаризираше аргентинското танго низ целиот свет. Од 07 септември филмот игра во киносалите низ републиката во дистрибуција на „КТ Филм и Медиа“.

Танцовата двојка Марија Нивес и Хуан Карлос Копес беа чести гости на американската телевизија во раните 1960-ти и помогнаа мјузиклот „Танго Аргентино“, номиниран за наградите „Тони“, да заигра на Бродвеј во 80-тите години. Но, нивното сценско-романтично партнерство беше прекинато од многуте неверства на Копес. Конечно, тој одлучи да продолжи - успешно - без неа.

Филмот на Герман Крал нуди некои основни информации за тангото и објаснува како Копес го премислил танцот за да се прилагоди на популарната култура што се развивала. Но, „Нашето последно танго“ е повеќе приказната на Нивес...

Дистрибуцијата на филмот во Македонија е помогната од „Герман Филмс“.

Тоа е нашата политичка наивност- да се верува дека правото е семоќно орудие во разрешавањето на сите проблеми. А каде е моралната, политичката, социјалната, психолошката страна на проблемите? 

повеќе

Премолчувањето на јавнот интерес во законските решенијазначи изостувањето на клучниот критериум за оправданоста на концесиите на добрата од општ интерес.

повеќе

Фатени на дело во многу  кражби, сите праведни граѓани на оваа земја беа убедени дека на арамиите ќе им се суди по примерот на Жан - по кратка  постапка.

повеќе