Охридско лето

„Сон на летната ноќ“ во изведба на рускиот драмски театар „Караганда” од Казахстан

Драмската програма на „Охридско лето", празничната вечер ја има резервирано за Рускиот драмски театар „Караганда" од Казахстан чија бројна актерска екипа ќе ја игра претставата „Сон на летната ноќ" на Вилијам Шекспир, поставка на американскиот режисер Џон Блондел.

За драмата „Сон на летната ноќ” Блондел вели дека е комична медитација за мистеријата на љубовта, како и фестивалска слава на самиот театар.

„За мене, тоа е една од најдобрите комедии на англиски јазик, и во средината на лудилото на играта се потпира на некои испреплетени прашања. Што е љубовта? Од каде доаѓа? Што се случува кога доаѓа во зрак од светлина или ја краде како крадец во ноќта. Сцената нуди одлично место за ослободување на овие прашања, и гледање како ликовите се справуваат со последиците на некои од прашањата. Шекспировата приказна ги спојува смртните, духовните и театарските светови и развива бројни перспективи за природата на љубовта. За мене, нејзините мистерии се бескрајни, нејзините радости се огромни, и капацитетот да се разбуди чудо е неспоредливо. Тоа е ремек-дело за сите нас, а со рускиот театар од Караганда, именуван по Станиславски, ќе уживате” вели тој.

Џон Блондел е основач и уметнички директор на „Лит Мун театар” и професор по драмска уметност во Санта Барбара, Калифорнија. Од пристигнувањето во Санта Барбара во 1983 година, Блондел режирал повеќе од 80 продукции и остварил уште 70 за различни меѓународни фестивали. Блондел е добитник на бројни награди за режија и настава, вклучувајќи ги и тринаесетте независни театарски награди. Од 2010 година, Џон ја одржува значајната меѓународна практика, вклучувајќи и продукции за Тампереен Театри (Финска), Национален театар на Албанија и четири продукции за Народниот театар во Битола, вклучувајќи ја и претставата „Хенри VI”, третиот дел избрана на фестивалот од 2012 година во Лондон.

Улогите во претставата ги толкуваат Алексеј Браилко, Артјом Жангиров, Антон Звонов, Азиза Зеинешева, Оксана Игнатенко, Павел Кондратиев, Владимир Левтеров, Руслан Мајевскиј, Марина Маричева, Богдан Пинка, Константин Снегирев, Светлана Федоренко и Денис Цветков.

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе